top of page

DİN VE GÜZEL

AHLAK

Siteme hoş geldiniz.Sitemde bu konuyu işlememin sebebi bir insanda bulunması gereken en önemli vasfın güzel ahlak olduğunu düşünmemdir.Salih ve Saliha insanlar olup,yetiştirmek duasıyla...

Güzel ahlaklı olmak insanlara neler kazandırır?

Ahlak,bir toplumda kişilerin iyi veya kötü olarak nitelendirilmesine yol açan huylardır.Ahlak insanı mutlu edecek kuralları belirler.Din ve ahlak arasında sıkı bir ilişki vardır.Din,insanın zorlama olmadan,çıkar gözetmeden,içtenlikle iyi ve güzel işler yapmasına katkı sağlar.

İyi ve kötü ahlaklı kimselerin durumu Kur'anı Kerim'de şöyle ifade edilmiştir:Andolsun ki kim,özünü iyice temizlemişse kurtulmuştur,kim de özünü kirletmişse ziyan etmiştir.(şems suresi 9,10).Ayrıca ibadetlerin güzel ahlaklı olmaya katkısı da Ankebut suresinin 45. ayetinde şöyle vurgulanmıştır:...Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar.

Bu konu hakkında bazı hadisler:
  • Müminlerin iman yönünden en üstünü ahlakı en güzel olanıdır.(Ebu Davut,sünen ,15)
  • Kıyamet günü müminin terazisinde güzel ahlaktan daha ağır bir şey yoktur Allah teala,çirkin konuşan ve ne konuştuğunu bilmeyenlerden nefret eder.(ebu derda radıyallahu anh tirmizi)

İslamda övülen bazı ahlaki tutum ve davranışlar:

İslam dinine göre insanların öncelikli görevi,Allah'a ve onun bildirdiği inanç esaslarına inanmak,bunun gerektirdiği sorumluluk bilinciyle hareket etmek ve güzel ahlaklı bir ömür geçirmektir.İmanın ve sorumluluğun dışa yansıması olan ahlaki değerlerin neler olduğu Kuran'ı Kerim'de açıklanmıştır.Peygamberimiz de tavır ve davranışlarıyla bunları göstermiştir.

Güzel ahlak,daha çok söz ve davranışlardaki doğruluk,tutarlılık ve iyilikle ortaya çıkar. İyi ve güzel davranışta bulunanlar sevilir,sayılır ve örnek alınırlar.

Bütün cihanı araştırdım ,güzel ahlaktan daha üstün bir liyakat bulamadım.

(mevlana)

Doğruluk ve Dürüstlük

Doğruluk ve dürüstlük,özü sözü bir olmaktır.Doğru sözlü olan ve dürüst davranan kimseye güven duyulur.Düşüncesinde,sözünde ve davranışlarında doğruluğu ve dürüstlüğü benimseyen kimse Allah'ın rızasını kazanır.Dinin özü doğruluk ve dürüstlüktür.

Doğruluk insanı iyiliğe,iyilik de cennete ulaştırır.

(Buhari,Edeb,69)

Tüm Videolar

Tüm Videolar

Başkalarına maddi yardımda bulunmak(infak)

İnfak,Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla kişinin servetinden harcamada bulunması,ihtiyaç sahiplerine yardım etmesi demektir.

Emaneti Korumak

Geri alınmak ya da saklanmak üzere bir kimseye bırakılan esya ve benzerlerine emanet denir.Emanet korumamız gereken bir mal,eşya veya para olabileceği gibi herhangi bir görev veya tutmamız gereken bir sır da olabilir.Sorumluluk alanımıza giren her şey aslında birer emanettir. Emanet konusunda duyarlı davranan kimseye emin(güvenilir kimse)denir.

Şüphesiz ki Allah emanetleri ehline vermenizi emrediyor.(Nisa suresi,58. ayet)

BELİRTELİM                            

Yardım yapılırken öncelikle yakın akraba ve çevreden başlanılması öğütlenmiştir.Bu konuda Kuran'ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır:Allah'a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın.Anne ve babaya,akrabaya,yetimlere,yoksullara,yakın komşuya,uzak komşuya,yanınızdaki arkadaşa,yolcuya,sorumluluğunuz altında bulunanlara iyilik edin..(nisa suresi,36. ayet) 

     Bir Hikaye..

” Vaktiyle dayım merhum Mirza İbrahim Mahallatî şiddetli bir hastalığa yakalanmıştı.Öyle ki doktorlar tedavisinden ümitlerini kesmişlerdi.Çok sevip saydığı merhum Şeyh Muhammed Cevad Bîdâbadî’nin de bu hastalıktan haberdar edilmesini istedi.Bu istek üzerine İsfahan’a telgraf çekerek merhum Bîdâbadî’yi dayımın hastalığından haberdar ettik.” Hemen iki yüz tümen sadaka verin; Allah şifasını inayet edecektir!” diye cevap yolladı.

Bu meblağ o dönemlerde oldukça yüksek bir meblağ idi.Buna rağmen bir yerlerden bulup fakirler arasında paylaştırdık.Kısa sürede Mirza şifa buldu.

Adaletli Olmak

''Ey iman edenler!Adaleti titizlikle ayakta tutan,kendiniz.ana-baba ve akrabanız aleyhinde de olsa Allah için sahitlik eden kimseler olun.Haklarında sahitlik ettikleriniz zengin olsunlar,fakir olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır.Hislerinize uyup adaletten sapmayın,sahitligi eger,büker,dogru sahitlik etmekten kaçınırsanız biliniz ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır.

(Nisa suresi,135. ayet)

Bir Hikaye..                                

Bir gün Kureyş kabilesinin ileri gelenlerinden bir kadın hırsızlık yapmıştı. Kadını cezalandırmaması için sahabelerden Üsame'yi Peygamberimize gönderdiler. Bu duruma kızıp üzülen Hz.Peygamber şöyle buyurdu;

''Nasıl oluyor da bazı kimseler,Allah'ın emri karşısında aracı olmaya kalkışıyorlar. Sizden öncekilerin mahvolmasının sebebi şudur;İçlerinden ileri gelen biri hırsızlık yapınca onu serbest bırakıyor,zayıf ve fakir biri hırsızlık yapınca onu cezalandırıyorlardı.

Allah'a yemin ederim ki Muhammed'in kızı Fatıma hırsızlık yapsaydı onun da cezasını verirdim.''

(Buhari,Hudud,11)

Hoşgörü ve Bağışlama

Hoşgörü,farklı düşünce ve davranışları anlayışla karşılamak ve birlikte yaşama erdemini göstermektir.

Bağışlama ise insanların hatalarını affetmektir,özür dilemesine olumlu karşılık vermek ve kusurlarının telafisine imkan tanımaktır.

Kuran'ı Kerim'de insanları hoşgörülü olmaya ve bağışlamaya teşvik eden pek çok ayet vardır.Bu ayetlerden birinde bağışlamanın önemine dikkat çekilerek şöyle buyrulmaktadır;

''...Bir kötülüğü bağışlarsanız şüphesiz Allah çokça affedicidir,güçlüdür.''

(Nisa,149)

Ayrıca Kuran' Kerim'de ;

''...Affetsinler ve hoş görsünler. Allah'ın sizi bağışlamasını arzu etmez misiniz?Allah bağışlayandır, esirgeyendir.''

(Nur,22)

Irmak veya deniz

kenarında 

abdest alsanız 

bile 

suyu israf 

etmeyiniz .

(Hz. Muhammed)

Onlar harcamalarında 

israf etmezler

cimrilik de yapmazlar.

Harcamalarında 

bu ikisi arası

orta bir yol izlerler.

(Furkan suresi,67.ayet)

''Sağlık ve boş vakit, halkın çoğunun aldanıp değerlendiremediği iki nimettir.''

(Buhari,rikak,1)

Gelin tanış olalım,

İşi kolay kılalım,

Sevelim,sevilelim,

       Dünya kimseye kalmaz.

                               Yunus EMRE

Alçak Gönüllülük (tevazu)

Alçak gönüllü olmak,sahip olunan imkanlar,iyilik ve güzellikler karsısında gurura kapılmamaktır.

Alçak gönüllü olmanın karsıtı kibirlenmek , böbürlenmek ve kendini begenmektir.

''Rahman'ın has kulları o kimselerdir ki onlar yeryüzünde tevazu ile yürürler..''

(Furkan suresi,63)

Görgülü Olmak

İnsanların günlük hayatta birbirleriyle olan iliskilerinde uymaları gereken kurallara denir

''Ey iman edenler!Kendi evleriniz dısındaki evlere,sahiplerinden izin isteyip onlara selam vermeden girmeyiniz.''

(nur,27)

''Baskalarının kusurlarını arastırmak yerine kendi hatalarınıza bakınız. Böyle yapmazsanız bunun zararı baskalarına degil ,dönüp dolasıp yine size dokunur.''

(Hz. Ömer)

Savurganlıktan Kaçınma

İnsanın sahip olduğu mal,sağlık,zaman gibi nimetleri

gereksiz yere ve aşırı tüketmesine denir.

Savurganlık 'israf' olarak da adlandırılabilir.  

Savurganlık,dinimizce hoş görülmemiştir.Allah bir ayette;

''..Yiyiniz,içiniz;fakat israf etmeyiniz.Şüphesiz Allah israf edenleri 

sevmez.''(Araf suresi,31) buyurmuştur.

İsrafla cömertlik ve hayırseverlik birbirinden ayrı tutulmalıdır.

Hayırseverlik;yoksullara,düşkünlere,yardıma muhtaç olanlara 

yardım etme alışkanlığı kazanmak demektir.

Cömertlik;gerektiği zaman insanlara yardımcı olmak demektir.İslamda

zekat,fitre,sadaka,vakıf ve hayır işleri cömertliği gerektiren gerkli ve yararlı işlerdir.

      Değerlendirme soruları   

 1........................ elinden ve dilinden herkesin güven içinde olduğu kimsedir.(müslüman)

2.Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için kişinin servetinden harcamada bulunması ve     

ihtiyaç sahiplerine yardım etmesine ................. denir.(infak)

3.Geri alınmak ve teslim edilmek üzere bize bırakılan şeylere ................denir.(emanet)  

4.................kendini beğenme ve büyüklenme demektir.(kibir)                                      

5.İnsanların günlük yaşamda birbirleriyle olan ilişkilerinde uymaları gereken kurallara     

................................... denir.(görgü kuralları)

   Bu hayatta ki hayalim Dikap öğretmeni olmaktır.Hayalimi gerçekleştirmek için sebeplerim var.ALLAH izin verirse   gerçekleştireceğim sebeplere gelince;ALLAH'ın izniyle ilmi öğretip uygulamak vicdanlı bireyler yetiştirmektir.Vicdanlı bireyler   yetiştirmek için önceliğim çocuklardır.Çocuklar bu hayatta en değerli varlıklardır.Çocuklar geleceğin aynasıdır.Eğer çocuklara   güzel ahlakı öğretip vicdanlı bireyler yetiştirirsek geleceğimize ışık yakmış oluruz.Toplumu ayakta tutan vicdanlı   bireylerdir.Vicdanı olmayan insan toplumda her kötülüğü yapıp her yola baş koyabilir.Vicdanlı insan karşısındakini anlayıp empati   kurabilir,hatta daha iyisini düşünür.Ahlaklı vicdanlı toplumda hırsızlık,sapıklık,yalancılık,dolandırıcılık olmaz.O yüzden   çocuklarımızın geleceğini ele almalıyız.onları ahlaklı ve vicdanlı bir şekilde yetiştirmeliyiz.Şuan toplumu değiştirmeye   gücümüz yetmez belki ama gelecek neslimizi,güzel,ahlaklı yetiştirebiliriz.Bende bunu en güzel şekilde yapmak için elimden   geleni fazlasıyla yapacağım inşaALLAH.Benim için  Dikap öğretmeni olmak bir ayrıcalıktır.MERYEM TATLI  BYÜ İLAHİYAT 4/5

bottom of page